top of page

Връзката ни с парите - анализ на миналото

"Богатството ни приляга" -откъс от гл. 3

Автори: Аида Марковска и Ваня Кънева


"За да разгадаем същността на нашата връзка с парите, е добре да започнем със спомените от детството. Поне веднъж да седнем с лист и молив, и да направим анализ на миналото, на значимите преживявания, свързани с тях. Да изследваме финансовата динамика на семейството. Това ще ни разкрие дълбоко вкоренени модели, които влияят на нашите финансови нагласи днес.
Първо си припомняме кои са най-често употребяваните изрази на родителите ни относно парите. Добре е да имаме предвид, че в тях е отразена и родовата програма, затова е полезно да ги изследваме поотделно - по линия на мама и по линия на тате:

  • „Свикнали сме с малко, но се справяме някак.“

  • „Парите развалят човека.“

  • „Където е текло, пак ще тече.“

  • „Ние винаги сме имали.“

… Разликата е очевидна, нали?аида марковска ваня кънева богатството ни приляга книга

Ако имаме братя и сестри, изследваме правена ли е разлика по отношение на парите между нас, от страна на родителите ни и други роднини.


За да бъде анализът пълноценен, е важно да си припомним дали ни се е налагало да взимаме от семейните пари, без разрешение, или да крием пари от членовете на семейството. Налагало ли ни се е, със страх и неудобство, да молим родителите си за пари? Били ли сме наказвани за ситуации, свързани с пари? Честно да си признаем пред себе си дали обвиняваме някого от близките си за сегашното си финансово положение.


В следващия етап от анализа на нашето парично минало, си припомняме нашите първи осъзнати спомени за получаване и харчене на пари и как сме се чувствали. След това преминаваме към нашите преживявания, свързани с първите заработени лично от нас пари – имали ли сме усещане, че са ни подценили, или сме се чувствали удовлетворени и доволни. "


аида марковска ваня кънева богатството ни приляга книга

42 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page